Ηλ. εμπόριο / Πληροφορική

Mobile web / mobile site / mobile first

Written by Mike Str

Ένα Mobile Site έχει responsive εμφάνιση έχει όμως και ένα βασικό μειονέκτημα. Το βασικό μειονέκτημα για τα responsive websites είναι ότι για κάθε σελίδα του site παρέχουν περίπου τα τριπλάσια δεδομένα μορφοποίησης (HTML5, CSS3, JS) προκειμένου να μπορέσουν να προβληθούν τελικά σε οποιαδήποτε συσκευή (οθόνη, tablet, κινητό). Το περιεχόμενο (κείμενο, εικόνες κλπ) φυσικά κατεβαίνει μία φορά για κάθε σελίδα, αλλά διατάσεται διαφορετικά αναλόγως τη συσκευή απεικόνισης.

Για παράδειγμα ένας χρήστης που βλέπει ένα responsive site από κινητό θα έχει κατεβάσει το περιεχόμενο (κείμενο, εικόνες κλπ) συν τον κώδικα για να δεί σωστα τη σελίδα (στο πλάτος κινητού) ..ΣΥΝ τον κώδικα που θα προέβαλλε τη σελίδα σε πλάτος tablet, ΣΥΝ τον κώδικα που θα προέβαλε τη σελίδα σε πλάτος οθόνης η/υ. Ετσι ναι μεν δίνουμε ένα site που μπορεί να διαβαστεί και από κινητά, αλλά καταναλώνουμε πολλά από τα MB της σύνδεσης του κινητού και επιπλέον υστερούμε σε ταχύτητα.

Το παραπάνω πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο αν έχουμε φροντίσει οι ιστοσελίδες να είναι ‘ελαφριές’ ωστόσο με λίγο κώδικα μπορούμε να έχουμε ένα mobile site. Ένα mobile site, με κώδικα που τρέχει στο server, κάθε φορά που κάποιος ζητάει την ιστοσελίδα καταλαβαίνει τον τύπο της συσκευής και στέλνει μόνο τα κατάλληλα δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε πολύ σε ταχύτητα και επιβαρύνουμε λιγότερο τους χρήστες με χαμηλές ταχύτητες.

Παράδειγμα τέτοιου website είναι το : m.sport24.gr

About the author

Mike Str

eCommerce Engineer